Pistoia

Pistoia

Pistoia is een stad in de Italiaanse regio Toscane, gelegen ten noordoosten van Florence, De stad telt ongeveer 85.000 inwoners en is hoofstad van de gelijknamige provincie, een van de kleinste van Italië. 

Pistoia ligt in een vlakte aan de voet van de Apennijnen, op 67 meter boven zeeniveua, aan de drukke snelweg van Florence naar de kust en Pisa. Tot Pistoia behoren een aantal frazioni, waaronder San Mommè en Spedaletto. 

De stad werd in de 2e eeuw v.Chr. door de Romeinen gesticht om hun troepen in de strijd tegen de Luguri (Liguriërs) te ondersteunen. Zo werd het meteen een oppidum (vesting) van Rome. Sallustius noemt Pistoia, omdat Catalina er in 62 v.Chr. omkwam tijdens een veldslag. 

Vanaf 1565 hoorde Pistoia bij het Hertogdom Florence, dat vier jaar later het Groothertogdom Toscane werd. In 1600 werd de latere paus Clemens IX in Pistoia geboren. 

De stad kent veel industrie, met name in de metaalbewerking. Pistoia heeft een monumentale binnenstand, maar is desondanks een van de minst toeristische steden van Toscana. 

De stad is verkozen tot Italiaanse culturele hoofdstad 2017!